İstanbul

100 milyon liralık vurgun yapan 26 kişilik çete çökertildi

İSTANBUL, TEKİRDAĞ, ANTALYA, GAZİANTEP, MERSİN VE ŞANLIURFA'DA DÜZENLENEN EŞ ZAMANLI OTO HIRSIZLIK OPERASYONLARINDA, YABANCI UYRUKLU İŞ İNSANLARININ OTOMOBİLLERİNİ ÇALIP 100 MİLYON LİRALIK VURGUN YAPAN 26 KİŞİLİK ÇETE YAKALANDI.

Abone Ol

İstanbul, Tekirdağ, Antalya, Gaziantep, Mersin ve Şanlıurfa’da düzenlenen eş zamanlı oto hırsızlık operasyonlarında, yabancı uyruklu iş insanlarının otomobillerini çalıp 100 milyon liralık vurgun yapan 26 kişilik çete yakalandı.

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu iş insanlarının yurt dışına çıkarken otoparka bıraktığı otomobilleri çalındı. Döndüklerinde araçlarını yerinde göremeyen iş insanları polise giderek şikayetçi oldu. Yapılan çalışmada otomobillerin İstanbul’da bir çete tarafından çalındığı tespit edildi. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu koordinesinde başlatılan teknik ve fiziki takiple şüphelilerin kimlikleri ve izledikleri yöntemle ilgili çalışma başlatıldı. Polis ekipleri şüphelilerin Esenyurt ve Bağcılar’da özellikle Suudi Arabistan, İran ve Katar uyruklu iş insanlarının oturduğu rezidanslarda daireler tuttuklarını tespit etti. Takibe alıp sonra da arkadaşlık kurdukları iş insanlarının yurt dışına çıktığı anda ise şüphelilerin harekete geçtikleri tespit edildi. İş insanları adına sahte pasaportlar hazırlayan ardından notere giderek, araçların satışını çete üyelerinden birinin üzerine yapan şüphelilerin daha sonra yeni çıkardıkları ruhsatlarla çalacakları otomobilin yetkili servisine gittikleri öğrenildi. Araçların yetkili servislerine ’kontak kaybettik’ yalanı ile giden şüpheliler yeni anahtarları alıp otomobillerin park edildiği yerden alarak kaçtıkları belirlendi.

Piyasa değeri yaklaşık 100 milyon lira olan 23 lüks otomobil

Büyükçekmece, Cumhuriyet Başsavcılığı, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’ndan alınan talimatla harekete geçen Asayiş Şube Müdürlüğü, Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri İstanbul’un da içinde olduğu 6 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. İstanbul, Tekirdağ, Antalya, Gaziantep, Mersin ve Şanlıurfa’da daha önceden tespit edilen adreslere yapılan baskınlarda 26 kişi yakalandı. Şahısların piyasa değeri yaklaşık 100 milyon lira olan 23 lüks otomobili çaldıkları öğrenildi. Şüphelilerin noterde sahte pasaportla satış yaptıkları anlar güvenlik kameralarına yansıdı.

Şahısların bir olayda serviste yaptırdıkları kontak anahtarıyla çalamadıkları araca gizli GPS cihazı yerleştirdikleri, aracı takip ettikleri daha sonra da park edildiği yerde otomobilin motorunu ve kablosunu çıkartarak bozdukları öğrenildi.

Suudi Arabistan uyruklu sahibine yardım ediyormuş gibi yapan şahıslar bu sırada el çabukluğu ile sahibindeki gerçek kontak anahtarını, kendilerininkiyle değiştirdikleri öğrenildi. Sahibinin aracının yanından ayrıldığını gören çete üyelerinin otomobili çalıştırarak kaçtıkları belirlendi. Hırsızlık olayı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

Emniyette haklarında ’oto hırsızlığı’, ’resmi belgede sahtecilik’, ’nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından işlem yapılan şüpheliler adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 16’sı çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. 8 şüpheli adli kontrol şartıyla, 2 şüpheli ise savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Şüphelilerin çaldığı 14 araç ise polis ekipleri tarafından bulundu.